Hur kärleken skildras på film är både en tydlig skildring av vår tid och en temperaturtagare på samhällstillståndet. Med inspiration från årets Visionary Award-mottagare Iñárritu, som skapar filmer utifrån den enskilda relationen för att beskriva världsläget, väljer Stockholms Filmfestival att låta årets upplaga översvämmas av kärleksfilmer.
Hysteria av Tanya Wexler. I det viktorianska London driver läkaren Granville runt på jakt efter sjukhusanställning men hamnar till slut hos doktor Dalrymple – en specialist på kvinnosjukdomar som botar nervösa kvinnor genom manuell framkallning av hysterisk paroxysm (orgasm). Förlegade könsroller skakas om i denna romantiska komedi med Hugh Dancy och Maggie Gyllenhaal i rollerna.
Like Crazy av Drake Doremus. Amerikanska Jacob träffar engelska Anna i collegekorridorerna, men när den senare missbrukar sitt visum blir hon hemskickad till London. Med dagens teknik inleder de ett distansförhållande men påminns så småningom om att verkligheten fortsätter även efter att mobildisplayen tonat till svart. Filmen belönades med det stora jurypriset på Sundance Filmfestival 2011.
My Worst Nightmare av Anne Fontaine. Årets Lifetime Achievement Award-vinnare Isabelle Huppert spelar den kyliga Agathe i filmen om ett småborgerligt pars inrutade liv som skakas om då hantverkaren Patrick vänder upp och ner på deras städade tillvaro.
En gång i Phuket av Staffan Lindberg. När karriärcoachen Sven (Peter Magnusson) får reda på att hans gamle klasskamrat Johan misslyckas med ett BASE-jump från Kaknästornet bestämmer han sig för att vardagsvägra. Han säger upp sig från jobbet och drar till Thailand med intentionen att skriva en bok, men trasslar in sig i en kärlekstriangel.
7 sins forgiven av Vishal Bhardwaj. Den mörka och morbida historien om Susanna, en vacker kvinna som gör allt för att hitta evig kärlek. Vishal Bhardwaj korsbefruktar filmgenrer i denna tragikomiska dramathriller vars regi tillför en märkligt underhållande ton.
Matchmaking Mayor av Erika Hníková. En absurd och humoristisk inblick i en slovakisk by i kris. Likt en dejtingförmedlare från en gammal Milos Forman-film anordnar borgmästaren Gajdos en bankett i stadshuset dit stadens alla singlar bjuds in i hopp om att de pratar, blir kära – och producerar barn.
Romeos av Sabine Bernadi. Tjugoårige Lukas föddes som tjej men ska genom en hormonbehandling äntligen få leva i en mans kropp. Till synes kille flyttar han från landsbygden till Köln där han blir varmt mottagen av stadens gaycommunity, men hemlighåller av skam sitt biologiska kön när han faller för Fabio, gängets player.
Baserat på ett pressmeddelande från Stockholm Filmfestival.