Arnold Schwarzenegger under Zerokonferansen i november 2011. Foto: Eirik Helland Urke/Zero Emission Resource Organisation/flickr (CC BY 2.0)

Schwarzenegger, Stallone och Håfström

#stockholm filmfestival 2011

Joachim Trier vann Bronshästen för bästa film, ”Oslo 31 augusti”. Foto: Carla Orrego Veliz/SFF.

Årets Bronshäst för bästa film gick till ”Oslo 31 augusti” av Joachim Trier. Bästa skådespelerska respektive skådespelare blev Yohanna Idha i ”Katinkas kalas” och Sergei Boriskov i ”Twilight Portrait”. Publikpriset gick till ”50/50”.

Årets jury vid den 22:a upplagan av Stockholms internationella filmfestival bestod av regissören Whit Stillman, skådespelerskan Iben Hjejle, regissören Lisa Langseth, fotografen och regissören Jens Assur och producenten Sandra Harms.

Nedan följer samtliga vinnare och juryns motiveringar:

Bästa film
”Oslo 31 augusti” av Joachim Trier
Juryns motivering: I den här filmen lär vi känna mannen som hade alla förutsättningar i en fantastisk värld men misslyckades med att göra något av det. Det är en karaktär som är obekvämt ärlig; både mot sig själv och verkligheten omkring honom. Intelligent dialog med en underliggande humor, fantastiskt foto och enastående skådespeleri gör den här filmen till ett perfekt porträtt av regissörens egen generation.

Bästa regidebut
Paddy Considine för ”Tyrannosaur”
Juryns motivering: De fantastiska skådespelarprestationerna i denna film tar oss in i en rå och smärtsam verklighet där vreden möter sårbarheten och tillsammans försöker hitta ett lugn och en försoning. Regissören visar ett moget och skickligt hantverk genom hela filmen som gör att vi vill se mer från honom.

Bästa manus
Nadine Labaki, Thomas Bidegain, Jihad Hojeily, Rodney Al Haddi för ”Vad gör vi nu?”
Juryns motivering: Den här filmen lyckas på ett osentimentalt sätt att engagera oss i karaktärernas öden och konsekvenserna av att leva med olikheter. Filmen får oss att skratta, gråta och att på ett humoristiskt sätt fråga oss ”Skulle krig finnas om kvinnor styrde världen?”

Bästa skådespelerska
Yohanna Idha i ”Katinkas kalas”
Juryns motivering: För ett gripande och fängslande porträtt av en vild och något naiv kvinna som, under loppet av en natt, blir måltavla för hån och förlöjligande av en grupp hipsters med otillfredsställda ambitioner och brustna drömmar. Den här skådespelerskan lyckas leverera även de taffligaste banaliteter med en perfekt balans av ärlighet och komisk timing och låter därmed inte för en sekund sin karaktär bli till ett offer.

Bästa manliga skådespelare
Sergei Boriskov i ”Twilight Portrait”
Juryns motivering: Vi vill hedra en man som genom sin insats lyckas visa på sitt samhälles allra innersta mörka rum. Med hjälp av en fantastisk regissör lyfter han det realistiska skådespeleriet till en ny dimension.

Bästa foto
Jakob Ihre för ”Oslo 31 augusti”
Juryns motivering: Från första till sista filmrutan fångar kameran både huvudkaraktärens inre kamp och världen runt honom med en imponerande närvaro. Fotot är aldrig tillskruvat utan istället är bilderna fyllda av intimitet och atmosfär. Fotot i den här filmen är både distinkt och känsligt filmat på en och samma gång.

Bästa musik
Khaled Mouzannar för ”Vad gör vi nu?”
Juryns motivering: Precis som filmen i sin helhet är styrkan i musiken att den med säker hand lyckas kombinera underhållning med innehåll, det lättillgängliga med det tunga, och drama med musikal.

Hedersomnämnande
Juryns hedersomnämnande till skådespelerskan Olivia Colman för hennes rollprestation som Hannah i ”Tyrannosaur”.
Motivering: För en enastående tolkning som en kvinna som övervinner sina problem och försöker finna vägen till det goda, även i de mörkaste vrårna av mänskligt beteende.

Juryns hedersomnämnande till Julia Leigh för ”Sleeping Beuty”
Motivering: För sin förmåga att provocera och samtidigt skapa en intellektuell debatt om det som det gör ont att tala om.

Bästa kortfilm
”Beast” av Attila Till
Motivering: Med en utsökt användning av panoramatagningar tar den här filmen oss till en miljö där vår tids slaveri exponeras. Det är ett brutalt porträtt av en patriark som faller isär, och lämnar publiken med den kvardröjande frågan: vem är odjuret – slaven eller hans herre?

FIPRESCI-juryns val
”Tinker Tailor Soldier Spy” av Tomas Alfredson
Motivering: Med grunden lagd av den mycket uppskattade författaren John le Carre, och med hjälp av manusförfattande av Peter Straughan och Bridget O´Connor, visar regissören Tomas Alfredson sin stora talang genom att göra en politisk thriller vars rikedom uppfylls av en utomordentlig skådespelarensemble och den visuella perfektionen skapad av den talangfulle Hoyte van Hoytema.

Övriga priser

Stockholms Filmfonds Långfilmstipendium
Till regissören Lisa Aschan och producenten Anna Maria Kantarius med filmprojektet ”Förvaret”.
Juryns motivering: En modig och originell vision för en gränsöverskridande och brännande aktuell film som bara måste göras nu, nu, nu!

Telia Film Award
”Silver Tounges” av Simon Arthur
Motivering: För en svårfångad och tekniskt driven studie av det mänskliga psyket. Med Claude Chabrol, Alfred Hitchcock och en ung Martin Scorsese som tänkbara samtalspartners, närmar sig Silver Tounges vardagens futtighet med en rad icke-triviala frågor i gränslandet mellan spelteori och beteendevetenskap. Resultatet är en film som gör oss både lyckliga och djupt oroade. Vinnaren har utsetts av en jury som bestått av filmkritikern Niklas Eriksson, skådespelerskan Fanny Risberg och regissören Staffan Lindberg.

Silver Audience Award
Stockholms internationella filmfestivals publikpris 2011 går till ”50/50”.

1 km film-stipendiet
Gustav Danielsson för ”Tvillingen”
Motivering: För ett högst unikt regissörskap som i såväl text som bild väver samman surrealism, filosofi, teknisk briljans och värme med egensinniga karaktärer. Trots ett tydligt släktskap med den egna konstnärliga skolan, uppvisar regissören en egen stark och djupt originell röst på den högsta internationella nivån. 1 km film 2011 går till Gustav Danielsson.

Juryns hedersomnämnande
Peter Grönlund för ”Gläntan”
Motivering: Nerv, svärta, socialt patos och filmisk energi. Det var länge sedan vi såg en så svältfödd hunger för att slåss för de svagas och de utstöttas berättelse. Hedersomnämnande i 1 km film 2011 går till Peter Grönlund.

ifestival
”Little Theatres: Homage to the Mineral of Cabbage” av Stephanie Dudley

Stockholm Lifetime Achievement Award 2011
Isabelle Huppert erhåller Stockholm Lifetime Achievement Award med motiveringen:
Isabelle Huppert har alltsedan Spetsknypplerskan spunnit trådar av alla kulörer i sitt skådespelarartisteri, trådar mättade med känslor, insikter och erfarenheter som vävts samman till ett stort antal oförglömliga filmporträtt. Oräddhet och reflektion är de båda polerna i det spänningsfält där hennes rollfigurer skapas och vistas. Hon är de stora filmauteurernas musa och samtidigt sin egen oförlikneliga auteur.

Stockholm Visionary Award 2011
Alejandro González Iñárritu erhåller 2011 års Visionary Award med motiveringen:
Alejandro González Iñárritu lyckas skildra globaliseringen ur ett individperspektiv genom att ta oss med på en resa från Mexiko Citys slum via Tokyos neonljus till ett ångestladdat Barcelona. Han skapar berättelser som säger lika mycket om världen som om våra egna personliga erfarenheter, genom att subtilt väva samman livsöden och använda ett berättande där helheten alltid är större än delarna.

Rising Star 2011 – Malin Buska
Motivering: Med imponerande precision gestaltas en ung människas vägval i livet. En person med en ytligt sätt hård utsida och med en inre skörhet, som inför våra ögon förvandlas till någon med ett modigt ansvarstagande för sitt kommande liv. En balansgång på knivseggen – underbart nyanserat och vackert spelad av Malin Buska i ”Happy End”.

 
Wuthering Heights av Andrea Arnold får nordisk premiär på Stockholm Filmfestival 2011. Foto: SFF

Tio lyckliga vinnare får varsitt festivalpaket innehållande ett årskort samt två vouchers, som kan bytas mot biljetter till valfria festivalfilmer.

Allt du behöver göra för att vara med och tävla är att berätta för oss vilken av filmerna som visas under Stockholms Filmfestival 2011 som är din favorit, och varför du vill se den!

Vilken film är din favorit ur årets festivalprogram?

Motivera ditt val!

Ditt namn (obligatoriskt)

Din e-post (obligatoriskt)

Adress (obligatoriskt)

Postnr (obligatoriskt)

Ort (obligatoriskt)

Ålder?

Tävlingen är avslutad, tack för alla bidrag. Vinnarna får sina medlemskort och vouchers med posten!

Vill du öka dina vinstchanser?

Om du dessutom följer Film.nu på twitter och skickar denna tweet får du en extra lapp i hatten när vi drar vinnarna. Alternativt kan du ”gilla” vår sida på facebook samt kommentera en valfri av våra poster där.

Tävlingen avslutas tisdag den 1 november 2011.

 
Alejandro González Iñárritu är årets visionär på Stockholms filmfestival. Foto: SFF

Regissören Alejandro González Iñárritu är årets mottagare av Stockholm Visionary Award. En av världens mest inspirerande och spännande regissörer besöker Stockholm i november för att mottaga priset och möta festivalpubliken under ett exklusivt Face2Face.

Motiveringen: Alejandro González Iñárritu lyckas skildra globaliseringen ur ett individperspektiv genom att ta oss med på en resa från Mexiko Citys slum via Tokyos neonljus till ett ångestladdat Barcelona. Han skapar berättelser som säger lika mycket om världen som om våra egna personliga erfarenheter, genom att subtilt väva samman livsöden och använda ett berättande där helheten alltid är större än delarna.

Mexikofödde regissören Alejandro González Iñárritu inledde sin karriär år 2000 med Amores Perros, en imponerande regidebut som Oscarnominerades för bästa utländska film och vann ett 60-tal priser världen över. 2003 följde han upp succén, denna gång på engelska med det kritikerrosade dramat 21 Grams, varpå trilogin avslutades tre år senare med Babel som bland annat belönades för bästa film och bästa regi i Cannes. År 2010 återvände Iñárritu till modersmålet med den smärtsamt vackra Biutiful som visades på Stockholms filmfestival 2010.

Prisceremonin äger rum i samband med att Iñárritu möter publiken under ett exklusivt Face2Face, söndag den 20 november kl 15.00 på biografen Skandia.

Stockholm Visionary Award instiftades 2004 med syftet att uppmärksamma visionärerna inom den moderna filmen. Det prestigefyllda priset i form av den 7,3 kilo tunga Bronshästen är världens tyngsta filmpris och skapat av formgivaren Fredrik Swärd. De som hittills har mottagit priset är bland andra Gus Van Sant (2010), Luc Besson (2009), Wong Kar Wai (2008), Wes Anderson (2007), Darren Aronofsky (2006), Terry Gilliam (2005) samt Todd Solondz (2004).

Baserat på ett pressmeddelande från Stockholm Filmfestival.

 
Katinkas kalas av Levan Akin. Foto: SFF

Förra året fick Alicia Vikander sitt första skådespelarpris som ”Rising star” på Stockholm Filmfestival, idag gör hon succé internationellt. Priset tilldelas en skådespelare som gjort utmärkande prestationer på film och har möjligheten att bli morgondagens stjärna.

Syftet med priset är att lyfta fram skådespelare tidigt i karriären och bjuda in dem till Stockholms filmfestival där de får en chans att knyta kontakter inom filmbranschen.

Årets ”Rising star” presenteras på Stockholms filmfestivals officiella prisutdelning den 19 november på Dansens hus. En resa till filmfestivalen i Cannes 2012 ingår som en del av priset.

De nominerade och ett urval filmer de har medverkat i:

Malin Buska (Tussilago, Happy End)
Rebecca Ferguson (Strandvaskaren, Wallander (BBC), En enkel till Antibes)
Yohanna Idha (Himlen är oskyldigt blå, Angry, Katinkas Kalas)
Adam Lundgren (Maud&Leo, Främmande Land, Apflickorna)
Fredrik Lundqvist (Katinkas Kalas)
Mia Mountain (Stockholm Syndrome, Tornadomaskinen, Katinkas Kalas)

I tävlingsjuryn sitter Anna Carlsson från Teaterförbundet, Lisa Rosengren från Film & TV-producenterna och Jan Göransson från Svenska Filminstitutet samt skådespelarna Gunnel Lindblom och Shanti Roney. Gunnel Lindbloms samarbete med Ingmar Bergman sträcker sig över 50 år.

Baserat på ett pressmeddelande från Stockholm Filmfestival.

 
The Future av Miranda July. Foto: SFF

Idag offentliggörs programmet för Stockholms filmfestivals 22:a upplaga (9-20 november) och imorgon, 20 oktober kl 11.00, startar biljettförsäljningen. Årets program innehåller fler än 170 filmpremiärer från över 40 länder. Det blir 12 dagar fyllda av film.

Hela festivalprogrammet hittar du här!

– Stockholms filmfestival är den självklara mötesplatsen för nästa generations filmskapare. Årets program är i världsklass med stora filmnamn och heta nykomlingar. Dessutom presenterar vi fler kvinnliga regibegåvningar än någonsin i festivalens historia, säger festivalchefen Git Scheynius.

Årets öppningsfilm är den internationellt hyllade Tinker, Tailor, Soldier, Spy av Tomas Alfredson, mittfilm är Andrea Arnolds modiga Brontë-skildring Wuthering Heights och avslutar gör Pedro Almodóvars genreöverskridande The Skin I Live In.

– I år storsatsar vi även på att ge publiken en extraordinär biografupplevelse och presenterar inte mindre än 17 galapremiärer på Skandia! Publiken får en fantastisk chans att se världspremiärer och möta stora stjärnor i en unik och festlig miljö, säger programchefen George Ivanov.

Nedan följer en presentation av festivalens sektioner, samt en lista över de filmskapare som hittills är klara att besöka Stockholm under årets festival.

Stockholm Lifetime Achievement Award
Årets Lifetime Achievement Award tillfaller som tidigare meddelats den franska skådespelerskan Isabelle Huppert. Hon mottar sin Bronshäst under ett exklusivt Face2Face fredagen den 18 november kl 18.00 och i samband med det visar fesitvalen också hennes nya film My Worst Nightmare, i regi av Anne Fontaine.

Stockholm Visionary Award
Stockholm Visionary Award 2011 tilldelas regissören Alejandro González Iñárritu, mannen bakom filmerna Amores Perros (2000), 21 Gram (2003), Babel (2006) och Biutiful (2010). Han kommer till Stockholm för att ta emot sitt pris under ett exklusivt Face2Face söndagen den 20 november kl.15.00.

Dedication
Årets filmfestival tillägnas den nyligen bortgångne amerikanska regissören Sidney Lumet. Under sin 50 åriga karriär regisserade han över 40 filmer, däribland tidlösa klassiker som 12 edsvurna män och Serpico. Vid fem tillfällen nominerades han till en Oscar för bästa regi och 2005 tilldelades han en heders-Oscar för sina gärningar inom filmkonsten.

Stockholm XXII Competition
Festivalens internationella tävlingssektion är öppen för regissörer som har gjort max tre långfilmer. I år tävlar 22 filmer om den prestigefyllda Bronshästen, som delas ut till bästa film. Årets tävling bjuder på den kritikerrosade Shame av Steve McQueen, Angelina Nikonovas mörka Twilight Portrait, Maryam Keshavarz riskfyllda drama Förbjuden Kärlek och den prisbelönta psykologiska thrillern Martha Marcy May Marlene av Sean Durkin. Här visas även världspremiären av kulturhipsterdramat Katinkas kalas av Levan Akin, den skakande samtidsskildringen Oslo, 31 augusti av Joachim Trier samt Maïwenns aktuella polisskildring Polisse.

Stockholm XXII Short Film Competition
Den internationella tävlingssektionen för kortfilmer. Sektionens 16 filmer, som tävlar om årets Aluminiumhäst, visas i två olika kortfilmspaket den 10 november. I år tävlar bland annat två spännande och väldigt annorlunda kortfilmer av den hyllade regissören Spike Jonze; Scenes from the suburbs och To die by your side samt Supportern av Hugo Lilja och Pella Kågerman.

Open Zone
Här finner du de hetaste filmerna skapade av regissörer från hela världen. Nytt för i år är att filmerna i denna sektion tävlar om det internationella kritikerpriset FIPRESCI. Här finns David Cronenbergs intensiva triangeldrama A Dangerous Method, stjärnspäckade Drive av Nicholas Winding Refn, Aki Kaurismäkis egensinniga Mannen från Le Havre och Luc och Jean-Pierre Dardennes stilsäkert naturalistiska drama Pojken med cykeln. Vi ser även Italiens Oscarbidrag Terraferma samt världspremiären av Någon annanstans i Sverige av Kjell-Åke Andersson, med Mikael Persbrandt i huvudrollen.

American Independents
Här presenterar vi oberoende amerikansk film från både kända och okända regissörer. Bland andra Whit Stillmans efterlängtade ensemble-triumf Damsels in distress, socialrealistiska All she can av Amy Wendel, charmiga Natural selection av Robbie Pickering och hajpade 50/50 av Jonathan Levine.

Asian Images
Publikens chans att frossa i filmer från ett av världens mest kreativa och produktiva filmområden. Här visas exempelvis Kim Ki-duks självutlämnande Arirang, den hjärtkramande A simple life av Hong Kong-baserade regissören Ann Hui och Blowfish, en vacker och insiktsfull kärlekshistoria av Chi Yuarn Lee. Vi får även se indiska Gandu som likt antitesen till en Bollywood-film briljerar i punkigt chockerande bildspråk.

Latin Visions
Här samlas de bästa filmerna från den sydamerikanska filmvärlden. Som Mexicos fartfyllda Oscarbidrag Miss Bala av Gerardo Naranjo, världspremiären av Diego Rougiers metafilmiska western Salt samt den underhållande och originella dramakomedin Bonsai av Cristián Jiménez.

Spotlight: Love Stories
Årets Spotlight är ”Love Stories”. På detta universella tema visar vi bland andra Drake Doremus kritikerhyllade Like Crazy med Jennifer Lawrence (förra årets vinnarfilm Winter’s Bone) i en av rollerna. Anne Fontaines komedi My Worst Nightmare om kärlek mellan klassgränserna, och Tanya Wexlers stjärnspäckade Hysteria med Hugh Dancy och Maggie Gyllenhaal i rollerna ingår också i denna sektion.

Documania
Här hittar du årets mest tänkvärda och kontroversiella dokumentärer. Vi visas bland annat Martin Scorceses episka dokumentär om en av vår tids främsta musiker i George Harrison: Living in the material world och Ian Palmers råbarkade Knuckle om rivaliserande irländska klaner. Vi får även se Philip Coxs The Bengali Detective som följer den älskvärda privatdetektiven Rajesh Jis väg in i verklighetens Bollywood samt en närbild av de senaste strömningarna i Egypten i Tahrir 2011: the good, the bad and the politician.

Twilight Zone
Stockholms filmfestivals sektion för subkult-film. Se bland annat den vackert svärdslungande The Sword Identity av Xu Haofeng, sprudlande japanska musikalen Underwater Love av Shinji Imaoka och 3D skräckisen Tormented av regissören till The Grudge, Takashi Shimizu. De båda senare fotade av Wong Kar-Wais hovfotograf Christopher Doyle som exklusivt närvarar vid filmernas premiärer!

iFestival
Stockholms filmfestival skapade år 2000 en av världens första filmfestivaler på nätet. iFestival består av 10 kortfilmer som visas över internet med hela världen som publik. Festivalbesökare kan både se filmerna streamade på festivalens hemsida samt rösta på sin favorit online under hela festivalen.

Festivalen i siffror
Under årets festival visas 173 filmer från 44 länder. Var tredje film är gjord av en debuterande regissör och bakom 26 procent av filmerna står en kvinnlig filmskapare. 43 procent av filmerna som visas har även en kvinnlig producent.

Baserat på ett pressmeddelande från Stockholm Filmfestival.

 
 
Film.nu