Arnold Schwarzenegger under Zerokonferansen i november 2011. Foto: Eirik Helland Urke/Zero Emission Resource Organisation/flickr (CC BY 2.0)

Schwarzenegger, Stallone och Håfström

#stockholms filmfestival 2010

En gång i Phuket av Staffan Lindberg. Foto: SFF

Hur kärleken skildras på film är både en tydlig skildring av vår tid och en temperaturtagare på samhällstillståndet. Med inspiration från årets Visionary Award-mottagare Iñárritu, som skapar filmer utifrån den enskilda relationen för att beskriva världsläget, väljer Stockholms Filmfestival att låta årets upplaga översvämmas av kärleksfilmer.

Hysteria av Tanya Wexler. I det viktorianska London driver läkaren Granville runt på jakt efter sjukhusanställning men hamnar till slut hos doktor Dalrymple – en specialist på kvinnosjukdomar som botar nervösa kvinnor genom manuell framkallning av hysterisk paroxysm (orgasm). Förlegade könsroller skakas om i denna romantiska komedi med Hugh Dancy och Maggie Gyllenhaal i rollerna.

Like Crazy av Drake Doremus. Amerikanska Jacob träffar engelska Anna i collegekorridorerna, men när den senare missbrukar sitt visum blir hon hemskickad till London. Med dagens teknik inleder de ett distansförhållande men påminns så småningom om att verkligheten fortsätter även efter att mobildisplayen tonat till svart. Filmen belönades med det stora jurypriset på Sundance Filmfestival 2011.

My Worst Nightmare av Anne Fontaine. Årets Lifetime Achievement Award-vinnare Isabelle Huppert spelar den kyliga Agathe i filmen om ett småborgerligt pars inrutade liv som skakas om då hantverkaren Patrick vänder upp och ner på deras städade tillvaro.

En gång i Phuket av Staffan Lindberg. När karriärcoachen Sven (Peter Magnusson) får reda på att hans gamle klasskamrat Johan misslyckas med ett BASE-jump från Kaknästornet bestämmer han sig för att vardagsvägra. Han säger upp sig från jobbet och drar till Thailand med intentionen att skriva en bok, men trasslar in sig i en kärlekstriangel.

7 sins forgiven av Vishal Bhardwaj. Den mörka och morbida historien om Susanna, en vacker kvinna som gör allt för att hitta evig kärlek. Vishal Bhardwaj korsbefruktar filmgenrer i denna tragikomiska dramathriller vars regi tillför en märkligt underhållande ton.

Matchmaking Mayor av Erika Hníková. En absurd och humoristisk inblick i en slovakisk by i kris. Likt en dejtingförmedlare från en gammal Milos Forman-film anordnar borgmästaren Gajdos en bankett i stadshuset dit stadens alla singlar bjuds in i hopp om att de pratar, blir kära – och producerar barn.

Romeos av Sabine Bernadi. Tjugoårige Lukas föddes som tjej men ska genom en hormonbehandling äntligen få leva i en mans kropp. Till synes kille flyttar han från landsbygden till Köln där han blir varmt mottagen av stadens gaycommunity, men hemlighåller av skam sitt biologiska kön när han faller för Fabio, gängets player.

Baserat på ett pressmeddelande från Stockholm Filmfestival.

 
Winter’s bone. Foto: Nonstop Entertainment

Juryn vid Stockholm Filmfestival 2010 har utsett årets vinnare. Festivalens finaste pris, den 7,3 kilo tunga Bronshästen för bästa film, går till Winter’s Bone av regissören Debra Granik.

Årets jury har bestått av skådespelerskan Holly Hunter, Variety-redaktören Carole Horst, regissören Johan Kling, regissören Tarik Saleh och producenten Fredrik Wikström.

Här följer samtliga vinnare och juryns motiveringar:

Bästa film
Winter’s Bone av Debra Granik
Juryns motivering: En enig jury ar utsett en film som fullödigt fångat huvudpersonens dilemma och en värld som annars sällan beskrivs. Regissören har skapat en unik skildring av ett fascinerande matriarkat som hotar, straffar och belönar, och låtit berättelse och skådespelarinsatser samverka till en kompromisslös vision.

Bästa regidebut
Phang Dang Di för Bi, Don’t Be Afraid
Juryns motivering: Regissören har i ett skimrande flöde av scener skapat en magnifik skildring av människor som söker fly sin ensamhet, en film där människor fångas genom sitt beteende snarare än en konventionell intrig.

Bästa manus
David Michôd för Animal Kingdom
Juryns motivering: För knivskarp precision, förnyelse och enastående yrkesskicklighet ges priset för bästa manuskript till David Michôd för Animal Kingdom.

Bästa kvinnliga skådespelare
Jennifer Lawrence i Winter’s Bone
Juryns motivering: För en skådespelarinsats som utforskar det stränga territorium där droger, överlevnadsinstinkter och kriminella familjestrukturer möts, i en skådespelarprestation präglad av både subtilitet och styrka, ges priset för Bästa skådespelerska till Jennifer Lawrence, för rollen i Winter’s Bone.

Bästa manliga skådespelare
George Pistereanu i Vill jag vissla så visslar jag.
Juryns motivering: För att med enastående kraft och realism ha övertygat oss om verkligheten i filmens svåra moraliska dilemman.

Bästa foto
Pham Quang Minh för Bi, Don’t Be Afraid
Juryns motivering: För dess poetiska enkelhet och subtila tekniska perfektion ges priset för bästa filmfoto till Pham Quang Minh för Bi, Don’t Be Afraid.

Jameson Music Award
Magnus Börjesson & Fred Avril för Sound Of Noise
Juryns motivering: Nyskapande och med stor skicklighet lyfter kompositörerna historien till att bli en unik, underhållande och magisk film.

Hedersomnämnande
Hedersomnämnandet för Bästa ensemble-regi ges till Peter Mullan för Neds.
Motivering: Juryn vill ge ett särskilt hedersomnämnande till en regissör vars absoluta precision med skådespelarensemblen och fulla hängivenhet till sina unga huvudpersoner skapat en fenomenal skildring av en instabil ungdomsperiod befolkad med starka och verkliga karaktärer.

Bästa kortfilm
Out of Love av Birgitte Staermose
Juryns motivering: Priset för Bästa Kortfilm går till en känslig film som vidgar våra vyer och lyckas föra publiken nära sina karaktärer utan ett uns av sentimentalitet.

Hedersomnämnande – Bästa kortfilm
Megaheavy av Fenar Ahmad
Motivering: Med en perfekt balans av genuina karaktärer, rå musik och en detaljerad estetik lyckas filmen med konststycket att fånga känslan av att vara ung.

FIPRESCI-juryns val

Årets jury från internationella filmkritikerförbundet FIPRESCI består av Pamela Messi (Frankrike), Christian Moongard (Danmark) och Kalle Kinnunen (Finland).

Bästa film enligt FIPRESCI-juryn:
Winter’s Bone av Debra Granik
Det internationella Filmkritiker-priset går till Debra Graniks Winter’s Bone. Det originella manuset, den känsliga regin, den autentiska dialogen, den rena skönheten i omgivningarna … Familjelivets sylvassa kanter och den mänskliga skörheten i Ozarkbergens hårda klimat. Allt har förfört oss.

Övriga priser

Telia Film Award, vinnaren har utsetts både av tittarna och en jury som består av skådespelaren Torkel Pettersson, Cinema-redaktören Elin Larsson och skådespelerskan Tova Magnusson.

Telia Film Award
Monga av Doze Niu
Motivering: Efter ett enhälligt beslut har juryn beslutat att ge sitt pris till en personlig film som adderar välbehövlig fräschör till sin egen genre; en berättelse i vilken allt från estetik, scenografi och rollfigurer utstrålar en ärlig kärlek till filmmediet. Telia Film Award 2010 tilldelas taiwanesiska Monga av Doze Niu.

Silver Audience Award
Stockholms internationella filmfestivals publikpris 2010 går till Waste Land av Lucy Walker och This is England ’86 av Shane Meadows.

1 km film stipendiet 2010 går till:
Hugo Lilja, regissören till Återfödelsen.
Motivering: För att på ett otvingat sätt nå både karaktärsdjup och emotionellt engagemang i en vältecknad och trovärdig fantasivärld. För att ha visat sig kunna skapa och hantera en unik och mångbottnad berättelse med självklarhet och visuell elegans.

Hedersomnämnande 1 km film:
Karzan Kader, regissören till Bekas.
Motivering: För en imponerande uppvisning i filmisk styrka där känslor yr och de vackraste av bilder för berättelsen framåt.

Hedersomnämnande 1 km film:
Mikael Bundsen, regissören till Något börjar, något tar slut
Motivering: För att i osedvanligt ung ålder lyckas återskapa både realism och styrka i den vilsna ungdomens förvirrade tillstånd.

Vinnaren i ifestival:
Sister av Michael Rittmansberger.

Stockholm Lifetime Achievement Award 2010
Harriet Andersson erhåller Stockholm Lifetime Achievement Award med motiveringen:
Med en karriär som sträcker sig över 60 år har Harriet Andersson visat sig besitta ett ansikte som, även i perfekt stillhet, lyckas inspirera den mest djupa tacksamhet för filmmediet. Hennes vida porträtteringar av kvinnor har vidgat vår uppfattning av femininitet på film, för ingen kan väl någonsin glömma den självständiga Monika, Agnes i sina dödsryckningar eller Glorias lågmälda grymhet? Stockholm Lifetime Achievement Award går till en skådespelerska som verkar född för den vita duken.

Stockholm Visionary Award 2010
Gus Van Sant erhåller 2010 års Visionary Award med motiveringen:
Med ett hjärta som brinner för samhällets outsiders har Gus Van Sant rest från Portlands gator, till uppror i San Fransisco, genom tomma high school korridorer, och utför ödsliga motorvägar på vägen mot Idaho. Han har visat ett Amerika på andra sidan spegelglaset – en värld som är både välbekant och märkbart främmande, skapad av en sann visionär med en poets känslighet.

L’Oréal Paris Rising Star 2010 – Alicia Vikander
Motivering: Redan i denna sin första huvudroll imponerar Alicia Vikander med en total närvaro och träffsäkerhet i det filmiska uttrycket. Hon gestaltar den unga Katarinas klassresa helt trovärdigt och med stor sympati, och hon håller åskådaren i ett starkt, fascinerat grepp från första till sista bildruta. Juryn är knockad!

 

Vinn årskort till Filmfestivalen

 

Tävla med Stockholm Filmfestival och Film.nu

”Biutiful” av Alejandro Gonzalez Innaritu (infällt: festivalens årskort). Foto: Stockholm Filmfestival

Tio lyckliga vinnare får varsitt festivalpaket innehållande två årskort samt fyra vouchers, som kan bytas mot biljetter till valfria festivalfilmer.

Fråga 1: På årets filmfestival visas ”Biutiful”, den prisbelönta regissören Alejandro González Iñarritus senaste film. Vad heter hans film från 2006 där bland annat Brad Pitt och Cate Blanchett medverkade, och som belönades med en Oscar för sin musik? (Osäker? Tjuvkika här...)

Fråga 2: Årets Lifetime Achievement Award går till den svenska skådespelerskan Harriet Andersson, som bland annat medverkat i många av Ingmar Bergmans filmer. I vilken av följande Bergman-filmer spelade hon pigan Petra? (Osäker? Tjuvkika här...)

Fråga 3: ”This is England ’86” är en fyra timmar lång miniserie, och fortsättningen på Shane Meadows film ”This is England” från 2006. Vilket år utspelade sig ”This is England”? (Osäker? Tjuvkika här...)

Tävlingen är avslutad, tack för alla bidrag. Vinnarna får sina medlemskort och vouchers med posten!

Vill du öka dina vinstchanser?

Om du dessutom följer Film.nu på Twitter och skickar denna tweet får du en extra lapp i hatten när vi drar vinnarna. Tävlingen avslutas redan på söndag (14 november), så vänta inte för länge med dina svar!

Stockholms internationella filmfestival startade 1990 och är idag en av de främsta filmfestivalerna i Europa. Festivalen äger rum varje år i november med över 180 filmer från mer än 50 länder. Stockholms filmfestival är mycket mer än film i november, med exklusiva förhandsvisningar året om, Sommarbio i augusti och Stockholms filmfestival Junior, en festival för barn och unga mellan 6 och 16 år som arrangeras 11-16 april 2011.

Stockholms 21:a internationella filmfestival pågår 17-28 november 2010.

 
Holly Hunter. Foto: Stockholms Filmfestival

Under Stockholms Filmfestival kan du se film gratis på Norrmalmstorg. Holly Hunter, Harriet Andersson och Shane Meadows kommer att presentera ”Nio liv”, ”Sommaren med Monika” och ”This is England” under bar himmel.

”Nio liv”av Rodrigo Garcías är ett drama om nio kvinnor som finner sig fångade i olika relationer. Holly Hunter porträtterar Sonia som chockas när hennes sambo avslöjar en intim hemlighet.

Succéfilmen från 2006, ”This is England” av Shane Meadows och Mark Herbert utspelar sig i ett kargt England under början av 1980-talet. Filmen handlar om 12-årige Shaun som utsätts för mobbning och letar sig till hårda skinhead-kretsar där han finner gemenskap. Visas lördag den 13 november, kl 16.00. Presenteras av Holly Hunter, skådespelare och ordförande i festivalens tävlingsjury. Visas lördag den 20 november. kl 18.00. Presenteras av Shane Meadows, regissör och aktuell med tv-serien ”This is Englan’86”, en uppföljare på filmen från 2006.

”Sommaren med Monika” är en av Ingmar Bergmans mest kända filmer, där Harriet Andersson spelar mot Lars Ekborg. 17-åriga Monika och 19-årige Harry upplever en passionerad sommar efter att ha flytt storstadens bekymmer ut i skärgården. Men snart hinner verkligheten ikapp dem när Monika blir med barn.  Visas söndag den 21 november kl 16.00. Presenteras av Harriet Andersson, skådespelare och mottagare av årets Stockholm Lifetime Achievement Award.

Filmfestivalen rekommenderar att du kommer i tid till Norrmalmstorg för att vara säker på en sittplats.

 
 
Film.nu