Arnold Schwarzenegger under Zerokonferansen i november 2011. Foto: Eirik Helland Urke/Zero Emission Resource Organisation/flickr (CC BY 2.0)

Schwarzenegger, Stallone och Håfström

#stockholm

Tävla och vinn med Film.nu och TNT7 om exklusiva biljetter till Fred Armisens slutsålda ståupp, samt snygga t-shirts!

Inför premiären av den andra säsongen av ”Portlandia” har seriens stjärna Fred Armisen, även känd från ”Saturday Night Live”, gjort en exklusiv USA-turné: ”Portlandia: The Tour”.

Den 25 januari besöker Fred Armisen som enda europeiska stad Stockholm för en specialskriven show på Strand, som anordnas av tv-kanalen TNT7. Showen är utsåld, men nu har du chans att vinna två biljetter! Mer information om showen finns här.

1:a-2:a pris: 2 biljetter till Fred Armisens ståupp, två t-shirts samt en TNT7 goodiebag.
3:e-5:e pris: 1 t-shirt och TNT7 goodiebag.

Tävlingen är avslutad, tack för alla bidrag. Vinnarna meddelas per epost!

Vill du öka dina vinstchanser?

Om du dessutom följer Film.nu på twitter och skickar denna tweet får du en extra lapp i hatten när vi drar vinnarna. Alternativt kan du ”gilla” vår sida på facebook samt kommentera en valfri av våra poster där.

Tävlingen avslutas tisdag den 23 januari 2012.

 
Joachim Trier vann Bronshästen för bästa film, ”Oslo 31 augusti”. Foto: Carla Orrego Veliz/SFF.

Årets Bronshäst för bästa film gick till ”Oslo 31 augusti” av Joachim Trier. Bästa skådespelerska respektive skådespelare blev Yohanna Idha i ”Katinkas kalas” och Sergei Boriskov i ”Twilight Portrait”. Publikpriset gick till ”50/50”.

Årets jury vid den 22:a upplagan av Stockholms internationella filmfestival bestod av regissören Whit Stillman, skådespelerskan Iben Hjejle, regissören Lisa Langseth, fotografen och regissören Jens Assur och producenten Sandra Harms.

Nedan följer samtliga vinnare och juryns motiveringar:

Bästa film
”Oslo 31 augusti” av Joachim Trier
Juryns motivering: I den här filmen lär vi känna mannen som hade alla förutsättningar i en fantastisk värld men misslyckades med att göra något av det. Det är en karaktär som är obekvämt ärlig; både mot sig själv och verkligheten omkring honom. Intelligent dialog med en underliggande humor, fantastiskt foto och enastående skådespeleri gör den här filmen till ett perfekt porträtt av regissörens egen generation.

Bästa regidebut
Paddy Considine för ”Tyrannosaur”
Juryns motivering: De fantastiska skådespelarprestationerna i denna film tar oss in i en rå och smärtsam verklighet där vreden möter sårbarheten och tillsammans försöker hitta ett lugn och en försoning. Regissören visar ett moget och skickligt hantverk genom hela filmen som gör att vi vill se mer från honom.

Bästa manus
Nadine Labaki, Thomas Bidegain, Jihad Hojeily, Rodney Al Haddi för ”Vad gör vi nu?”
Juryns motivering: Den här filmen lyckas på ett osentimentalt sätt att engagera oss i karaktärernas öden och konsekvenserna av att leva med olikheter. Filmen får oss att skratta, gråta och att på ett humoristiskt sätt fråga oss ”Skulle krig finnas om kvinnor styrde världen?”

Bästa skådespelerska
Yohanna Idha i ”Katinkas kalas”
Juryns motivering: För ett gripande och fängslande porträtt av en vild och något naiv kvinna som, under loppet av en natt, blir måltavla för hån och förlöjligande av en grupp hipsters med otillfredsställda ambitioner och brustna drömmar. Den här skådespelerskan lyckas leverera även de taffligaste banaliteter med en perfekt balans av ärlighet och komisk timing och låter därmed inte för en sekund sin karaktär bli till ett offer.

Bästa manliga skådespelare
Sergei Boriskov i ”Twilight Portrait”
Juryns motivering: Vi vill hedra en man som genom sin insats lyckas visa på sitt samhälles allra innersta mörka rum. Med hjälp av en fantastisk regissör lyfter han det realistiska skådespeleriet till en ny dimension.

Bästa foto
Jakob Ihre för ”Oslo 31 augusti”
Juryns motivering: Från första till sista filmrutan fångar kameran både huvudkaraktärens inre kamp och världen runt honom med en imponerande närvaro. Fotot är aldrig tillskruvat utan istället är bilderna fyllda av intimitet och atmosfär. Fotot i den här filmen är både distinkt och känsligt filmat på en och samma gång.

Bästa musik
Khaled Mouzannar för ”Vad gör vi nu?”
Juryns motivering: Precis som filmen i sin helhet är styrkan i musiken att den med säker hand lyckas kombinera underhållning med innehåll, det lättillgängliga med det tunga, och drama med musikal.

Hedersomnämnande
Juryns hedersomnämnande till skådespelerskan Olivia Colman för hennes rollprestation som Hannah i ”Tyrannosaur”.
Motivering: För en enastående tolkning som en kvinna som övervinner sina problem och försöker finna vägen till det goda, även i de mörkaste vrårna av mänskligt beteende.

Juryns hedersomnämnande till Julia Leigh för ”Sleeping Beuty”
Motivering: För sin förmåga att provocera och samtidigt skapa en intellektuell debatt om det som det gör ont att tala om.

Bästa kortfilm
”Beast” av Attila Till
Motivering: Med en utsökt användning av panoramatagningar tar den här filmen oss till en miljö där vår tids slaveri exponeras. Det är ett brutalt porträtt av en patriark som faller isär, och lämnar publiken med den kvardröjande frågan: vem är odjuret – slaven eller hans herre?

FIPRESCI-juryns val
”Tinker Tailor Soldier Spy” av Tomas Alfredson
Motivering: Med grunden lagd av den mycket uppskattade författaren John le Carre, och med hjälp av manusförfattande av Peter Straughan och Bridget O´Connor, visar regissören Tomas Alfredson sin stora talang genom att göra en politisk thriller vars rikedom uppfylls av en utomordentlig skådespelarensemble och den visuella perfektionen skapad av den talangfulle Hoyte van Hoytema.

Övriga priser

Stockholms Filmfonds Långfilmstipendium
Till regissören Lisa Aschan och producenten Anna Maria Kantarius med filmprojektet ”Förvaret”.
Juryns motivering: En modig och originell vision för en gränsöverskridande och brännande aktuell film som bara måste göras nu, nu, nu!

Telia Film Award
”Silver Tounges” av Simon Arthur
Motivering: För en svårfångad och tekniskt driven studie av det mänskliga psyket. Med Claude Chabrol, Alfred Hitchcock och en ung Martin Scorsese som tänkbara samtalspartners, närmar sig Silver Tounges vardagens futtighet med en rad icke-triviala frågor i gränslandet mellan spelteori och beteendevetenskap. Resultatet är en film som gör oss både lyckliga och djupt oroade. Vinnaren har utsetts av en jury som bestått av filmkritikern Niklas Eriksson, skådespelerskan Fanny Risberg och regissören Staffan Lindberg.

Silver Audience Award
Stockholms internationella filmfestivals publikpris 2011 går till ”50/50”.

1 km film-stipendiet
Gustav Danielsson för ”Tvillingen”
Motivering: För ett högst unikt regissörskap som i såväl text som bild väver samman surrealism, filosofi, teknisk briljans och värme med egensinniga karaktärer. Trots ett tydligt släktskap med den egna konstnärliga skolan, uppvisar regissören en egen stark och djupt originell röst på den högsta internationella nivån. 1 km film 2011 går till Gustav Danielsson.

Juryns hedersomnämnande
Peter Grönlund för ”Gläntan”
Motivering: Nerv, svärta, socialt patos och filmisk energi. Det var länge sedan vi såg en så svältfödd hunger för att slåss för de svagas och de utstöttas berättelse. Hedersomnämnande i 1 km film 2011 går till Peter Grönlund.

ifestival
”Little Theatres: Homage to the Mineral of Cabbage” av Stephanie Dudley

Stockholm Lifetime Achievement Award 2011
Isabelle Huppert erhåller Stockholm Lifetime Achievement Award med motiveringen:
Isabelle Huppert har alltsedan Spetsknypplerskan spunnit trådar av alla kulörer i sitt skådespelarartisteri, trådar mättade med känslor, insikter och erfarenheter som vävts samman till ett stort antal oförglömliga filmporträtt. Oräddhet och reflektion är de båda polerna i det spänningsfält där hennes rollfigurer skapas och vistas. Hon är de stora filmauteurernas musa och samtidigt sin egen oförlikneliga auteur.

Stockholm Visionary Award 2011
Alejandro González Iñárritu erhåller 2011 års Visionary Award med motiveringen:
Alejandro González Iñárritu lyckas skildra globaliseringen ur ett individperspektiv genom att ta oss med på en resa från Mexiko Citys slum via Tokyos neonljus till ett ångestladdat Barcelona. Han skapar berättelser som säger lika mycket om världen som om våra egna personliga erfarenheter, genom att subtilt väva samman livsöden och använda ett berättande där helheten alltid är större än delarna.

Rising Star 2011 – Malin Buska
Motivering: Med imponerande precision gestaltas en ung människas vägval i livet. En person med en ytligt sätt hård utsida och med en inre skörhet, som inför våra ögon förvandlas till någon med ett modigt ansvarstagande för sitt kommande liv. En balansgång på knivseggen – underbart nyanserat och vackert spelad av Malin Buska i ”Happy End”.

 
Wuthering Heights av Andrea Arnold får nordisk premiär på Stockholm Filmfestival 2011. Foto: SFF

Tio lyckliga vinnare får varsitt festivalpaket innehållande ett årskort samt två vouchers, som kan bytas mot biljetter till valfria festivalfilmer.

Allt du behöver göra för att vara med och tävla är att berätta för oss vilken av filmerna som visas under Stockholms Filmfestival 2011 som är din favorit, och varför du vill se den!

Vilken film är din favorit ur årets festivalprogram?

Motivera ditt val!

Ditt namn (obligatoriskt)

Din e-post (obligatoriskt)

Adress (obligatoriskt)

Postnr (obligatoriskt)

Ort (obligatoriskt)

Ålder?

Tävlingen är avslutad, tack för alla bidrag. Vinnarna får sina medlemskort och vouchers med posten!

Vill du öka dina vinstchanser?

Om du dessutom följer Film.nu på twitter och skickar denna tweet får du en extra lapp i hatten när vi drar vinnarna. Alternativt kan du ”gilla” vår sida på facebook samt kommentera en valfri av våra poster där.

Tävlingen avslutas tisdag den 1 november 2011.

 
The Future av Miranda July. Foto: SFF

Idag offentliggörs programmet för Stockholms filmfestivals 22:a upplaga (9-20 november) och imorgon, 20 oktober kl 11.00, startar biljettförsäljningen. Årets program innehåller fler än 170 filmpremiärer från över 40 länder. Det blir 12 dagar fyllda av film.

Hela festivalprogrammet hittar du här!

– Stockholms filmfestival är den självklara mötesplatsen för nästa generations filmskapare. Årets program är i världsklass med stora filmnamn och heta nykomlingar. Dessutom presenterar vi fler kvinnliga regibegåvningar än någonsin i festivalens historia, säger festivalchefen Git Scheynius.

Årets öppningsfilm är den internationellt hyllade Tinker, Tailor, Soldier, Spy av Tomas Alfredson, mittfilm är Andrea Arnolds modiga Brontë-skildring Wuthering Heights och avslutar gör Pedro Almodóvars genreöverskridande The Skin I Live In.

– I år storsatsar vi även på att ge publiken en extraordinär biografupplevelse och presenterar inte mindre än 17 galapremiärer på Skandia! Publiken får en fantastisk chans att se världspremiärer och möta stora stjärnor i en unik och festlig miljö, säger programchefen George Ivanov.

Nedan följer en presentation av festivalens sektioner, samt en lista över de filmskapare som hittills är klara att besöka Stockholm under årets festival.

Stockholm Lifetime Achievement Award
Årets Lifetime Achievement Award tillfaller som tidigare meddelats den franska skådespelerskan Isabelle Huppert. Hon mottar sin Bronshäst under ett exklusivt Face2Face fredagen den 18 november kl 18.00 och i samband med det visar fesitvalen också hennes nya film My Worst Nightmare, i regi av Anne Fontaine.

Stockholm Visionary Award
Stockholm Visionary Award 2011 tilldelas regissören Alejandro González Iñárritu, mannen bakom filmerna Amores Perros (2000), 21 Gram (2003), Babel (2006) och Biutiful (2010). Han kommer till Stockholm för att ta emot sitt pris under ett exklusivt Face2Face söndagen den 20 november kl.15.00.

Dedication
Årets filmfestival tillägnas den nyligen bortgångne amerikanska regissören Sidney Lumet. Under sin 50 åriga karriär regisserade han över 40 filmer, däribland tidlösa klassiker som 12 edsvurna män och Serpico. Vid fem tillfällen nominerades han till en Oscar för bästa regi och 2005 tilldelades han en heders-Oscar för sina gärningar inom filmkonsten.

Stockholm XXII Competition
Festivalens internationella tävlingssektion är öppen för regissörer som har gjort max tre långfilmer. I år tävlar 22 filmer om den prestigefyllda Bronshästen, som delas ut till bästa film. Årets tävling bjuder på den kritikerrosade Shame av Steve McQueen, Angelina Nikonovas mörka Twilight Portrait, Maryam Keshavarz riskfyllda drama Förbjuden Kärlek och den prisbelönta psykologiska thrillern Martha Marcy May Marlene av Sean Durkin. Här visas även världspremiären av kulturhipsterdramat Katinkas kalas av Levan Akin, den skakande samtidsskildringen Oslo, 31 augusti av Joachim Trier samt Maïwenns aktuella polisskildring Polisse.

Stockholm XXII Short Film Competition
Den internationella tävlingssektionen för kortfilmer. Sektionens 16 filmer, som tävlar om årets Aluminiumhäst, visas i två olika kortfilmspaket den 10 november. I år tävlar bland annat två spännande och väldigt annorlunda kortfilmer av den hyllade regissören Spike Jonze; Scenes from the suburbs och To die by your side samt Supportern av Hugo Lilja och Pella Kågerman.

Open Zone
Här finner du de hetaste filmerna skapade av regissörer från hela världen. Nytt för i år är att filmerna i denna sektion tävlar om det internationella kritikerpriset FIPRESCI. Här finns David Cronenbergs intensiva triangeldrama A Dangerous Method, stjärnspäckade Drive av Nicholas Winding Refn, Aki Kaurismäkis egensinniga Mannen från Le Havre och Luc och Jean-Pierre Dardennes stilsäkert naturalistiska drama Pojken med cykeln. Vi ser även Italiens Oscarbidrag Terraferma samt världspremiären av Någon annanstans i Sverige av Kjell-Åke Andersson, med Mikael Persbrandt i huvudrollen.

American Independents
Här presenterar vi oberoende amerikansk film från både kända och okända regissörer. Bland andra Whit Stillmans efterlängtade ensemble-triumf Damsels in distress, socialrealistiska All she can av Amy Wendel, charmiga Natural selection av Robbie Pickering och hajpade 50/50 av Jonathan Levine.

Asian Images
Publikens chans att frossa i filmer från ett av världens mest kreativa och produktiva filmområden. Här visas exempelvis Kim Ki-duks självutlämnande Arirang, den hjärtkramande A simple life av Hong Kong-baserade regissören Ann Hui och Blowfish, en vacker och insiktsfull kärlekshistoria av Chi Yuarn Lee. Vi får även se indiska Gandu som likt antitesen till en Bollywood-film briljerar i punkigt chockerande bildspråk.

Latin Visions
Här samlas de bästa filmerna från den sydamerikanska filmvärlden. Som Mexicos fartfyllda Oscarbidrag Miss Bala av Gerardo Naranjo, världspremiären av Diego Rougiers metafilmiska western Salt samt den underhållande och originella dramakomedin Bonsai av Cristián Jiménez.

Spotlight: Love Stories
Årets Spotlight är ”Love Stories”. På detta universella tema visar vi bland andra Drake Doremus kritikerhyllade Like Crazy med Jennifer Lawrence (förra årets vinnarfilm Winter’s Bone) i en av rollerna. Anne Fontaines komedi My Worst Nightmare om kärlek mellan klassgränserna, och Tanya Wexlers stjärnspäckade Hysteria med Hugh Dancy och Maggie Gyllenhaal i rollerna ingår också i denna sektion.

Documania
Här hittar du årets mest tänkvärda och kontroversiella dokumentärer. Vi visas bland annat Martin Scorceses episka dokumentär om en av vår tids främsta musiker i George Harrison: Living in the material world och Ian Palmers råbarkade Knuckle om rivaliserande irländska klaner. Vi får även se Philip Coxs The Bengali Detective som följer den älskvärda privatdetektiven Rajesh Jis väg in i verklighetens Bollywood samt en närbild av de senaste strömningarna i Egypten i Tahrir 2011: the good, the bad and the politician.

Twilight Zone
Stockholms filmfestivals sektion för subkult-film. Se bland annat den vackert svärdslungande The Sword Identity av Xu Haofeng, sprudlande japanska musikalen Underwater Love av Shinji Imaoka och 3D skräckisen Tormented av regissören till The Grudge, Takashi Shimizu. De båda senare fotade av Wong Kar-Wais hovfotograf Christopher Doyle som exklusivt närvarar vid filmernas premiärer!

iFestival
Stockholms filmfestival skapade år 2000 en av världens första filmfestivaler på nätet. iFestival består av 10 kortfilmer som visas över internet med hela världen som publik. Festivalbesökare kan både se filmerna streamade på festivalens hemsida samt rösta på sin favorit online under hela festivalen.

Festivalen i siffror
Under årets festival visas 173 filmer från 44 länder. Var tredje film är gjord av en debuterande regissör och bakom 26 procent av filmerna står en kvinnlig filmskapare. 43 procent av filmerna som visas har även en kvinnlig producent.

Baserat på ett pressmeddelande från Stockholm Filmfestival.

 
Winter’s bone. Foto: Nonstop Entertainment

Juryn vid Stockholm Filmfestival 2010 har utsett årets vinnare. Festivalens finaste pris, den 7,3 kilo tunga Bronshästen för bästa film, går till Winter’s Bone av regissören Debra Granik.

Årets jury har bestått av skådespelerskan Holly Hunter, Variety-redaktören Carole Horst, regissören Johan Kling, regissören Tarik Saleh och producenten Fredrik Wikström.

Här följer samtliga vinnare och juryns motiveringar:

Bästa film
Winter’s Bone av Debra Granik
Juryns motivering: En enig jury ar utsett en film som fullödigt fångat huvudpersonens dilemma och en värld som annars sällan beskrivs. Regissören har skapat en unik skildring av ett fascinerande matriarkat som hotar, straffar och belönar, och låtit berättelse och skådespelarinsatser samverka till en kompromisslös vision.

Bästa regidebut
Phang Dang Di för Bi, Don’t Be Afraid
Juryns motivering: Regissören har i ett skimrande flöde av scener skapat en magnifik skildring av människor som söker fly sin ensamhet, en film där människor fångas genom sitt beteende snarare än en konventionell intrig.

Bästa manus
David Michôd för Animal Kingdom
Juryns motivering: För knivskarp precision, förnyelse och enastående yrkesskicklighet ges priset för bästa manuskript till David Michôd för Animal Kingdom.

Bästa kvinnliga skådespelare
Jennifer Lawrence i Winter’s Bone
Juryns motivering: För en skådespelarinsats som utforskar det stränga territorium där droger, överlevnadsinstinkter och kriminella familjestrukturer möts, i en skådespelarprestation präglad av både subtilitet och styrka, ges priset för Bästa skådespelerska till Jennifer Lawrence, för rollen i Winter’s Bone.

Bästa manliga skådespelare
George Pistereanu i Vill jag vissla så visslar jag.
Juryns motivering: För att med enastående kraft och realism ha övertygat oss om verkligheten i filmens svåra moraliska dilemman.

Bästa foto
Pham Quang Minh för Bi, Don’t Be Afraid
Juryns motivering: För dess poetiska enkelhet och subtila tekniska perfektion ges priset för bästa filmfoto till Pham Quang Minh för Bi, Don’t Be Afraid.

Jameson Music Award
Magnus Börjesson & Fred Avril för Sound Of Noise
Juryns motivering: Nyskapande och med stor skicklighet lyfter kompositörerna historien till att bli en unik, underhållande och magisk film.

Hedersomnämnande
Hedersomnämnandet för Bästa ensemble-regi ges till Peter Mullan för Neds.
Motivering: Juryn vill ge ett särskilt hedersomnämnande till en regissör vars absoluta precision med skådespelarensemblen och fulla hängivenhet till sina unga huvudpersoner skapat en fenomenal skildring av en instabil ungdomsperiod befolkad med starka och verkliga karaktärer.

Bästa kortfilm
Out of Love av Birgitte Staermose
Juryns motivering: Priset för Bästa Kortfilm går till en känslig film som vidgar våra vyer och lyckas föra publiken nära sina karaktärer utan ett uns av sentimentalitet.

Hedersomnämnande – Bästa kortfilm
Megaheavy av Fenar Ahmad
Motivering: Med en perfekt balans av genuina karaktärer, rå musik och en detaljerad estetik lyckas filmen med konststycket att fånga känslan av att vara ung.

FIPRESCI-juryns val

Årets jury från internationella filmkritikerförbundet FIPRESCI består av Pamela Messi (Frankrike), Christian Moongard (Danmark) och Kalle Kinnunen (Finland).

Bästa film enligt FIPRESCI-juryn:
Winter’s Bone av Debra Granik
Det internationella Filmkritiker-priset går till Debra Graniks Winter’s Bone. Det originella manuset, den känsliga regin, den autentiska dialogen, den rena skönheten i omgivningarna … Familjelivets sylvassa kanter och den mänskliga skörheten i Ozarkbergens hårda klimat. Allt har förfört oss.

Övriga priser

Telia Film Award, vinnaren har utsetts både av tittarna och en jury som består av skådespelaren Torkel Pettersson, Cinema-redaktören Elin Larsson och skådespelerskan Tova Magnusson.

Telia Film Award
Monga av Doze Niu
Motivering: Efter ett enhälligt beslut har juryn beslutat att ge sitt pris till en personlig film som adderar välbehövlig fräschör till sin egen genre; en berättelse i vilken allt från estetik, scenografi och rollfigurer utstrålar en ärlig kärlek till filmmediet. Telia Film Award 2010 tilldelas taiwanesiska Monga av Doze Niu.

Silver Audience Award
Stockholms internationella filmfestivals publikpris 2010 går till Waste Land av Lucy Walker och This is England ’86 av Shane Meadows.

1 km film stipendiet 2010 går till:
Hugo Lilja, regissören till Återfödelsen.
Motivering: För att på ett otvingat sätt nå både karaktärsdjup och emotionellt engagemang i en vältecknad och trovärdig fantasivärld. För att ha visat sig kunna skapa och hantera en unik och mångbottnad berättelse med självklarhet och visuell elegans.

Hedersomnämnande 1 km film:
Karzan Kader, regissören till Bekas.
Motivering: För en imponerande uppvisning i filmisk styrka där känslor yr och de vackraste av bilder för berättelsen framåt.

Hedersomnämnande 1 km film:
Mikael Bundsen, regissören till Något börjar, något tar slut
Motivering: För att i osedvanligt ung ålder lyckas återskapa både realism och styrka i den vilsna ungdomens förvirrade tillstånd.

Vinnaren i ifestival:
Sister av Michael Rittmansberger.

Stockholm Lifetime Achievement Award 2010
Harriet Andersson erhåller Stockholm Lifetime Achievement Award med motiveringen:
Med en karriär som sträcker sig över 60 år har Harriet Andersson visat sig besitta ett ansikte som, även i perfekt stillhet, lyckas inspirera den mest djupa tacksamhet för filmmediet. Hennes vida porträtteringar av kvinnor har vidgat vår uppfattning av femininitet på film, för ingen kan väl någonsin glömma den självständiga Monika, Agnes i sina dödsryckningar eller Glorias lågmälda grymhet? Stockholm Lifetime Achievement Award går till en skådespelerska som verkar född för den vita duken.

Stockholm Visionary Award 2010
Gus Van Sant erhåller 2010 års Visionary Award med motiveringen:
Med ett hjärta som brinner för samhällets outsiders har Gus Van Sant rest från Portlands gator, till uppror i San Fransisco, genom tomma high school korridorer, och utför ödsliga motorvägar på vägen mot Idaho. Han har visat ett Amerika på andra sidan spegelglaset – en värld som är både välbekant och märkbart främmande, skapad av en sann visionär med en poets känslighet.

L’Oréal Paris Rising Star 2010 – Alicia Vikander
Motivering: Redan i denna sin första huvudroll imponerar Alicia Vikander med en total närvaro och träffsäkerhet i det filmiska uttrycket. Hon gestaltar den unga Katarinas klassresa helt trovärdigt och med stor sympati, och hon håller åskådaren i ett starkt, fascinerat grepp från första till sista bildruta. Juryn är knockad!

 
 
Film.nu